Ceramic Tiles for the V&A Museum

15.01.2019 Innovation
Innovation

The project for the Victoria and Albert Museum creates a a grand new entrance to the museum, a magnificent open courtyard and a purpose-built gallery for its world-class temporary exhibitions.

Through their immersion in the V&A Museum and its collection in London, AL_A studio became enthralled by the world of ceramics. Ceramic was selected for the courtyard floor for its fine texture, its bright white colour and its inherent strength. It took two years, working closely with manufacturers across Europe, to finalise the tile design and to develop a clay recipe that ensured non-slip performance. And it took another two years to pass the required British Standards, to test tile longevity and to manufacture, by hand, the 14,500 tiles. Each tile bears the mark of the craftsman through subtle variations of shape and shade.

Watch this film to see how these tiles were made.